Fredrik är med och bygger nya skolan

Golvet i byggbarackerna innanför grindarna vibrerar av maskinernas arbete när det schaktas och grävs. Fredrik Eriksson och hans kollegor på NCC har just avslutat förmiddagsrasten och det är åter full fart på bygget av Oxelöskolan.

Fredrik är praktikant på NCC sedan i april. Han började ett lärlingsprogram på Campus Oxelösund/ Kunskapskompaniet för att bli snickare i mars och kom ut på praktik efter ungefär en månad. Han är på plats vid bygget fyra dagar i veckan och den femte dagen är han i skolan för att fylla på med teori.

Fredrik hade länge funderat på att bli snickare och 26 år gammal kände han att det var dags att ta tag i det innan han blev för gammal. Han pratade med några kompisar och sökte sedan utbildningen. Det märks att han trivs med sin praktik. Han har varit med på alla delar av bygget och fått inblick i hur det mesta fungerar.

- Jag har fått följa med olika personer från dag 1. Det har varit jätteviktigt för mig att se hur det fungerar med till exempel "betongarna".

"Betongarna" är de som gjuter grunden bland annat. På byggarbetsplatsen jobbar man i lag och alla hjälps åt oavsett om man är snickare, "betongare" eller jobbar med markarbeten. Alla strävar mot samma mål. Fredrik tycker att han har valt rätt utbildning.

- Det är väldigt skönt att se hur det funkar. Man får upp ögonen på ett annat sätt.

I april 2020 är han klar med sin praktik. Vill någon anställa honom då fortsätter han som lärling i ett par år och får jobba sig uppåt. Han hoppas förstås på en fortsättning.

- Det känns riktigt bra att ha hamnat på den här arbetsplatsen. Det bästa med NCC är att vi arbetar som ett team. Vi jobbar mycket med säkerhet och tar inga risker. Vi tänker också miljövänligt.

Fredrik är född och uppvuxen i Oxelösund och tycker att det är roligt att vara med och bygga för framtida generationer oxelösundare.

- Det känns bra och det behövs i Oxelösund.

Golvet i baracken där vi sitter gungar till igen. Utanför lyfter en hög kran ett stort betongblock. Nu har bygget kommit så långt att det går att föreställa sig hur det kommer se ut när det är klart. Om lite drygt ett år, vid årsskiftet 2020/2021 ska en ny skola stå klar här.

Kontakt för sidan: Kommuncenter