Undvik matförgiftning i sommar

För att undvika matförgiftning i sommar kan det vara bra att tänka på några saker.

Från mitten av juli till slutet av augusti är den period som även brukar kallas för ”rötmånad”. Rötmånadstiden kan dock variera beroende på väder. När det är varmt och fuktigt trivs bakterier och mögel som gör vår mat dålig och som vi kan bli sjuka av om vi har otur. Det är då extra viktigt att tänka på hur man ska förvara och hantera sina livsmedel för att undvika att bli sjuk. Nedan kommer några tips på hur du kan undvika att bli sjuk i sommar.

 

  • Håll kall mat kall. Se till att kyl och frys är tillräckligt kalla och titta på livsmedelsförpackningarna för att se lämplig förvaringstemperatur.
  • Ta med kylväska med kylklampar när du handlar mat för att undvika att maten hinner bli varm under transporten. Ta även med kylväskan på picknik.
  • Värm upp maten ordentligt.
  • Var noga med handhygien.
  • Smaka och lukta på maten, ibland slänger vi mat i onödan som faktiskt inte är dålig. 

Trevlig sommar!

Kontakt för sidan: Kommuncenter