Välkommen till Konsumentvägledningen

Vi hjälper dig som konsument med råd och information i situationer där du behöver veta mer. Du får bland annat råd före köp, råd vid reklamationer och upplysningar om dina rättigheter som konsument. Rådgivningen är gratis för kommunens invånare.


Dina rättigheter som konsument

– Vad gör jag om nya bilen går sönder på en gång?

– Kan jag ångra mitt abonnemang?

– Vad har jag rätt till vid försenat/inställt flyg?

– Vad gör jag om är missnöjd med hantverkaren?

Hallå konsuments podd innehåller många bra filmer om dina rättigheter som konsument.

I kommuncenters podd kan du höra en intervju med Oxelösunds konsumentvägledare som ger tips och råd.


Att tänka på i julhandeln

När du handlar på internet av ett svenskt företag har du alltid 14 dagars ångerrätt från den dag du får information om ångerrätten. Kolla upp företaget noga, vilka leveranstider som gäller och hur du gör en säker betalning. Kontrollera också att företaget har en fungerande kundtjänst som lätt går att få kontakt med. Vid köp av ett utländskt företag inom EU gäller minst 7 dagars ångerrätt. Undantag från ångerrätten förekommer bland annat när det gäller resor, konsertbiljetter.

Undvik att lämna ut ditt riktiga kontokortsnummer. Bankerna har olika lösningar för säker kortbetalning på internet som till exempel e-kort, som innebär att du får ett engångskortnummer varje gång du ska betala. 

När du handlar i butik är det frivilligt för butiken att ha öppet köp eller bytesrätt. Fråga när du handlar vad som gäller. 

Handlar du på en julmarknad och varan kostar mer än 300 kr är säljaren skyldig att lämna ett kvitto med kontaktuppgifter.

Konsument Europa har tagit fram en checklista för e-handel

Ska du handla leksaker? Titta efter CE-märkningen.


Anlita hantverkare?

Om du ska anlita hantverkare, läs gärna broschyren, "Tips till dig som ska anlita hantverkare". Den finns även att hämta i tryckt form på Oxelösunds bibliotek. Tänk också på att alltid ha ett skriftligt avtal med hantverkaren. Använda gärna Hantverkarformuläret Hantverkaren är också skyldig att ange priset inklusive moms till privatpersoner och har alltså inte rätt att lägga till momsen i efterhand på fakturan.


Varning för bilvärderingstjänster

På internet finns flera bilvärderingstjänster. Om du uppger ditt registreringsnummer och bockar i en ruta om att du godkänner avtalsvillkoren kan du få en faktura på flera hundra kronor. Tänk på att alltid läsa igenom avtalsvillkoren innan du godkänner dessa. Om du redan råkat ut för dessa företag, kontakta gärna Konsumentvägledningen för mer råd om hur du kan bestrida fakturan.

Om du bestridit faktura från Autopriser.com men ändå fått inkassokrav från inkassobolaget Storm & Mets läs mer på Konsument Europas webbplats


Ska du flytta?

Se upp för oseriösa adressändringsföretag. Flyttanmälan görs via Skatteverkets hemsida, www.skatteverket.se. Adressändring med möjlighet till eftersändning av post görs på svensk adressändrings hemsida www.adressandring.se. Kontrollera att du är på rätt sida, det finns flera oseriösa hemsidor med liknande adresser som erbjuder adressändring mot en hög kostnad.


Internetguider

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, har gett ut många bra guider om Internet. Några exempel på deras guider:
 Igenkänd och identifierad
 Motverka nätmobbning
 Ungas integritet på nätet
Alla guider hittar du på Internetstiftelsens hemsida.


Liten laghund

Liten laghund hittar du de viktigaste lagarna på konsumentområdet som till exempel

  • Konsumentköplagen
  • Konsumenttjänstlagen
  • Lagen om  distansavtal och avtal utanför affärslokaler
  • Konsumentkreditlagen
  • E-handelslagen
  • Förordning om flygpassagerares rättigheter
  • Förordning om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer

Kontakt för sidan: Kommuncenter