Välkommen till Konsumentvägledningen

Vi hjälper dig som konsument med råd och information i situationer där du behöver veta mer. Du får bland annat råd före köp, råd vid reklamationer och upplysningar om dina rättigheter som konsument. Rådgivningen är gratis för kommunens invånare.


Privatekonomiska råd

KonsumentIQ är en sida om privatekonomi som drivs av ett team ekonomi- och juridikintresserade personer som har privatekonomer, jurister och andra sakkunniga i sitt kunskapsnätverk. Under rubriken "Privatekonomi" i kolumnen till vänster hittar du fler tips på bra sidor om privatekonomi.


Dörrförsäljning av brandskydd

Om det dyker upp dörrförsäljare som vill säga brandskyddstjänster eller andra varor, tänk på att läsa igenom det skriftliga avtalet noga innan du skriver under så att det stämmer med det som du kommit överens om muntligt med säljaren. Du har alltid 14 dagars ångerrätt vid dörrförsäljning. Om du vill ångra dig gör du det skriftligt och ber om en bekräftelse på att företaget tagit emot din ångeranmälan.


Ångerrätt?

Du har oftast 14 dagars ångerrätt (vissa undantag för biljetter m.m.) när du handlar av ett företag via telefon, dörrförsäljning, internet eller om ett företag lockar till sig dig utanför den ordinarie butiken i till exempel en galleriagång eller genom ett tillfälligt stånd utanför till exempel matbutiken eller på torget.  Ångerrätten börjar löpa från den dag du tar emot varan eller från den dag du får tillgång till tjänsten. Om företaget inte lämnar någon information om ångerrätten har du ett års ångerrätt. Se Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Kontakta företaget skriftligt och säg att du vill ångra dig.


Anlita hantverkare?

Om du ska anlita hantverkare, läs gärna broschyren, "Tips till dig som ska anlita hantverkare". Den finns även att hämta i tryckt form på Oxelösunds bibliotek. Tänk också på att alltid ha ett skriftligt avtal med hantverkaren. Använda gärna Hantverkarformuläret Hantverkaren är också skyldig att ange priset inklusive moms till privatpersoner och har alltså inte rätt att lägga till momsen i efterhand på fakturan.


Varning för bilvärderingstjänster

På internet finns flera bilvärderingstjänster där du genom att uppge ditt registreringsnummer och bocka i en ruta om att du godkänner avtalsvillkoren kan få en faktura på flera hundra kronor för en tjänst som du inte förstått kostar pengar. Tänk på att alltid läsa igenom avtalsvillkoren innan du godkänner dessa. Om du redan råkat ut för dessa företag, kontakta gärna Konsumentvägledningen för mer råd om hur du kan bestrida fakturan.

Om du bestridit faktura från Autopriser.com men ändå fått inkassokrav från inkassobolaget Storm & Mets läs mer på Konsument Europas webbplats


Ska du flytta?

Se upp för oseriösa adressändringsföretag. Flyttanmälan görs via Skatteverkets hemsida, www.skatteverket.se. Adressändring med möjlighet till eftersändning av post görs på svensk adressändrings hemsida www.adressandring.se. Kontrollera att du är på rätt sida, det finns flera oseriösa hemsidor med liknande adresser som erbjuder adressändring mot en hög kostnad.


Internetguider

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, har gett ut många bra guider om Internet. Några exempel på deras guider:
 Igenkänd och identifierad
 Motverka nätmobbning
 Ungas integritet på nätet
Alla guider hittar du på Internetstiftelsens hemsida.


Liten laghund

Liten laghund hittar du de viktigaste lagarna på konsumentområdet som till exempel

  • Konsumentköplagen
  • Konsumenttjänstlagen
  • Lagen om  distansavtal och avtal utanför affärslokaler
  • Konsumentkreditlagen
  • E-handelslagen
  • Förordning om flygpassagerares rättigheter
  • Förordning om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer

Kontakt för sidan: Kommuncenter