Loggan för Oxelösunds kommun

Måltider, matsedel och specialkost

Kostenheten lagar och serverar måltider till särskilt boende, förskolor, skolor och fritidshem i Oxelösunds kommun.

Verksamheten består av sex produktionskök på Björntorp, Oxelöskolan/förskola, Nyängens förskola, Frösängs förskola, Blåklockans förskola, Dalgångens förskola, och tre mottagningskök på Ramdalsskolan/förskola, Peterslundsskolan och Stenviks förskola.

Vår ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden. Samtliga matsedlar och måltider planeras enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och Skollagen.

Ansök om specialkost senast den 1 augusti inför kommande läsår.

Du ansöker via e-tjänsten i sjävservice Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om de nya rutinerna som gäller för specialkost Pdf, 53.6 kB.

Matsedlar

Här hittar du matsedlar för de verksamheter som kostenheten lagar mat till.

Förskola Länk till annan webbplats.

Skola Länk till annan webbplats.

Äldreomsorg Länk till annan webbplats.

Hemtjänst (matlådor) Länk till annan webbplats.

Måltidsordning och energifördelning över dagen

Energifördelningen av det totala dagliga intaget bör fördelas på tre huvudmål, frukost, lunch och middag, och ett till tre mellanmål. Frukosten bör ge 20-25 % av dagens energiintag. Lunch och kvällsmat 25-35 % vardera och resterande del från mellanmål. För att barnen ska få i sig tillräckligt med näring är det viktigt att mellanmålen är näringstäta.

Barn/ elever som äter frukost, lunch och ett mellanmål i förskola/skola får i sig cirka 70 % av dagens totala energibehov. Resterande 30% ska barnen äta hemma.

Specialkost inom förskola och skola

I Oxelösunds kommun kan du få specialkost av medicinska, religiösa eller etiska skäl. För att få specialkost av medicinska skäl behöver du ett medicinskt utlåtande eller annan dokumentation vid ansökan om specialkost inom förskola och skola.

Specialkost vid medicinska skäl

För att få rätt kost krävs

  • en diagnos för födoämnesöverkänslighet ställd av sjukvården
    eller
  • en bedömning gjord av sjukvården vid andra typer av ätsvårigheter och/eller tillfälliga kostförändringar. Det kan gälla vid exempelvis påverkad tillväxt eller andra ätsvårigheter. Du ansöker själv via e-tjänsten där du beskriver

Anpassad meny

Kommunen har en gemensam anpassad meny för elever som har någon form av matproblematik. Menyn är framtagen i samråd med elever samt elevhälsan och har fasta dagar.
Du ansöker själv via e-tjänsten där du beskriver matproblematiken samt styrker detta med ett intyg/medicinskt utlåtande från lämplig profession.

Observera att den anpassade menyn inte har ett näringsmässigt säkerställt innehåll.

Menyn är som följer:

Måndag - Potatisbullar med lingonsylt

Tisdag - Hamburgare, hamburgerbröd, klyftpotatis, ketchup, gurka, tomat

Onsdag - Fiskpanetter, kokt potatis, dillmajonnäs

Torsdag - Köttbullar, makaroner, ketchup

Fredag - Pannkakor med sylt

Specialkost vid religiösa eller etiska skäl

Kost vid religiösa eller etiska skäl (fläskfri kost, vegetarisk kost och vegansk mat) kräver inte medicinskt utlåtande.

Vegansk mat består uteslutande av livsmedel från växtriket. Att äta vegansk mat gör att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med energi och näring. Det krävs därför stor kunskap om mat och näring, noggrann planering och att berikade livsmedel används. Du som vårdnadshavare är ansvarig att vid behov komplettera med berikade produkter eller kosttillskott.

Hur länge är ansökan och intyg giltigt?

Ansökan ska förnyas varje år inför höstterminstart. Ny ansökan skickas också in om den ätande byter förskola/skola. Läkarintyg för födoämnesöverkänslighet förnyas endast om allergi tillkommer. Ansökan om specialkost görs vid varje läsårsstart.

Rutinbeskrivning för specialkost Pdf, 53.6 kB.

För att få rätt kost krävs att du ansöker via självservice Länk till annan webbplats.

Svinn

Under höstterminen 2018 började kostenheten med att mäta matsvinn i kommunens grundskolor, samt arbeta aktivt med att minska på svinnet.

Nu tar vi ytterligare krafttag i arbetet mot minskat matsvinn och att nå vårt mål i kommunen samt följa FNs mål om halverat matsvinn enligt agenda 2030.

Vi kommer därför även börja mäta matsvinnet i våra förskolor.

I arbetet mot minskat matsvinn ska en av åtgärderna vara att arbeta med matglädje. Att öka matglädjen hos barn och unga ger dem ett mervärde av måltiden och får på det sättet mer kunskap om vad som är viktigt för både hälsa och välbefinnande samt för vårt klimat och miljön.

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket